Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Eerste Haarlemse Welkom Groepen getraind
29-03-19

Eerste Haarlemse Welkom Groepen getraind

In de vier Samen Hier steden Den Haag, Rotterdam, Almere en Haarlem zoeken wij bewoners die zich als Welkom Groep willen laten matchen met een statushouder zodat zij hun sociale netwerk en gezelschap kunnen delen. In Haarlem zijn de eerste groepen getraind en zoeken we nog één Welkom Groep om van start te kunnen gaan met Samen Hier!

Tijdens de training in Haarlem waren het Samen Hier team en een initiatiefnemer van het soortgelijke Canadese Together Project aanwezig om leden van de eerste Haarlemse Welkom Groepen te trainen en al hun vragen te beantwoorden. Na afloop wisten ze beter wat ze te bieden hebben als Welkom Groep en wat ze kunnen verwachten van het Samen Hier traject.

Lang werd gesproken over het privilege en voordeel van het hebben van connecties. Iedereen kon wel een voorbeeld noemen van deze “power van je bredere gemeenschap”. Vervolgens brainstormden de Welkom Groepen hoe ze deze “power” kunnen delen met een statushouder.

Naast allerlei praktische zaken ging het ook over culturele verschillen en hoe je als groep een relatie kunt opbouwen met je match. “Hoe lang duurt dat?” en “hoe kun je als groep in het begin het ijs breken?” “Zolang je elkaar gelijkwaardig behandelt, zonder de positie als hulpverlener aan te nemen, zal er vanzelf meer vertrouwen ontstaan” stelde Tariq (projectleider Samen Hier bij Justice and Peace). Uiteindelijk gaat het om wederzijdse integratie, dat je van elkaar iets leert. Het is een wederzijds proces waarbij de statushouder jouw ervaring kan verrijken en jij hem of haar kan ondersteunen met integreren en zich thuis voelen.

De Canadese ervaring leert dat de individuele Welkom Groep leden natuurlijkerwijs een bepaalde rol aannemen, waardoor verschillende taken vanzelf worden verdeeld.

Als Welkom Groep leer je gaandeweg. En dat is ook de boodschap van de avond.

Woon je in Haarlem en heb je interesse om ook een Welkom Groep te starten met vrienden of kennissen? Neem dan snel contact op via info@samenhier.nl of bel 070-763 14 99.

Meer informatie over Samen Hier: www.samenhier.nl

Woman giving presentation for a group