Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » De Samen Hier Student Community: “We zijn deel van iets groters”
16-03-22

De Samen Hier Student Community: “We zijn deel van iets groters”

Het Unicef Studententeam Den Haag merkte een grote bereidheid onder studenten van de Universiteit Leiden, International Institute of Social Studies en de Haagse Hogeschool om mensen met een vluchtachtergrond te helpen. Ze namen contact op met Justice & Peace om samen deze bereidheid te veranderen in concrete actie. Hieruit ontstond de Samen Hier Student Community, een initiatief voor en door studenten, dat inclusieve netwerken bouwt van studenten en studenten die gevlucht zijn. De Student Community is nu onderdeel van Samen Hier – de community sponsorship beweging in Nederland waarmee groepen vrienden of kennissen concreet kunnen bijdragen aan veilige havens en veilige routes voor een vluchteling(gezin). Naast de Haagse Samen Hier Student Community werkt Justice & Peace aan een Europees samenwerkingsproject waarin universiteiten, studenten en bedrijven een nieuwe vorm van community sponsorship realiseren, waarin de veilige overkomst en studie van vluchtelingstudenten centraal staan.

Samen Hier community van ruim 40 studenten

Onlangs waren ruim veertig deelnemende (internationale) studenten en studenten met een vluchtachtergrond aanwezig bij de kick-off voor de tweede editie van de Haagse Samen Hier Student Community. Groepjes van drie tot vijf studenten zijn voor een semester gematcht met een nieuwkomer die minstens één keer per week met elkaar afspreken. De duur van de studenten welkomgroep is hierbij korter dan de gebruikelijke duur van een jaar om zo beter aan te sluiten bij de mogelijkheden van de studenten. Het Unicef Studententeam Den Haag versterkt het community gevoel door leuke activiteiten te plannen aan de hand van gezamenlijke interesses; Daarnaast voorzien de welkomgroepen de nieuwkomerstudenten met antwoorden op praktische vragen, kennis en een groter netwerk.

Veel van de deelnemende studenten zijn zelf ook nieuw in Den Haag of zelfs in Nederland, wat direct een gevoel van gelijkwaardigheid geeft. De pandemie maakte duidelijk dat studenten en nieuwkomerstudenten soortgelijke uitdagingen hebben. Manju, één van oprichters, vertelt:

‘‘Hoewel nieuwkomers met een vluchtachtergrond tijdens de pandemie worden geconfronteerd met andere uitdagingen dan internationale studenten, waren ook veel uitdagingen hetzelfde. Wij zijn met dit programma begonnen om onze gedeelde uitdagingen, zoals gevoelens van eenzaamheid en afzondering, aan te kaarten. Zo kunnen we (internationale) studenten en nieuwkomers met een vluchtachtergrond samenbrengen en een oprechte wederzijdse uitwisseling, connectie en vriendschap creëren. Door dit programma hebben we geleerd dat we verandering tot stand kunnen brengen als we solidair zijn met elkaar.’’

Foto: Manju op bezoek bij Justice & Peace

“Vluchteling’ is een status, niet de persoon”

Mohammed is één van de vluchtelingnieuwkomers die dit semester voor de tweede keer meedoet aan de Samen Hier Student Community. Toen hij zich vorig jaar voor het eerst opgaf, had hij de verwachting dat het de vorm zou nemen van een buddy-project waar hij voornamelijk bezig zou zijn met het leren van de Nederlandse taal. Mohammed was blij verrast toen hij betrokken raakte bij een echte duurzame community. Hij leerde niet alleen de taal, maar kon bij zijn groep terecht met al zijn vragen. De eerste groep heeft een sterk netwerk gevormd voor hem, en hij heeft nog steeds contact met hen: ‘‘Dit is niet een programma waar je aan meedoet en dat na een semester is afgelopen. Het is iets groters, we zijn deel van iets groters. Als het semester voorbij is, dan heb je nog steeds iemand bij wie je terecht kan met je vragen.’’

Foto: Mohammed ontmoet zijn welkomgroep

Mohammed heeft deze keer iets andere verwachtingen: ‘‘Ik verwacht dit keer dat ik mensen zal leren kennen en dat ik van hen en hun ervaringen kan leren. Maar het verschil met de eerste keer dat ik meedeed is dat ik nu ook meer kennis heb. We moeten niet vergeten dat ‘vluchteling’ een status is en niet de persoon. Ik zal niet voor eeuwig een vluchteling zijn, ooit zal ik ook mensen kunnen verwelkomen. De laatste keer had ik meer begeleiding nodig en dit keer kan ik nieuwkomers zelf ook ondersteunen met de dingen waar zij tegenaan lopen.’’

Nieuwe Samen Hier community sponsorship variant

De Samen Hier Student Community Den Haag en de deelnemende betrokken studenten bouwen aan een sterke basis voor duurzame en gelijkwaardige relaties. Justice & Peace werkt op dit moment samen met een Europees consortium aan een nieuwe Samen Hier community sponsorship variant, waarin de veilige overkomst en studie van vluchtelingstudenten centraal staat. Zoals het succes en de enthousiaste verhalen vanuit de Haagse Student Community laten zien, is er een grote bereidheid onder studenten om een vluchtelingnieuwkomer te verwelkomen en ondersteunen. Dit is een veelbelovend uitgangspunt voor grotere studenten community sponsorship initiatieven.

Om Samen Hier te laten groeien is Justice & Peace op zoek naar gemeenten, organisaties, initiatieven, universiteiten, studenten en supporters.