Onze website gebruikt functionele en analytische cookies. Meer informatie

Hero
Home » Verhalen » Aether & Hemera

Aether & Hemera, Veilige haven: waar woorden en licht elkaar ontmoeten

Geschreven door Diane Lemieux
Vertaling: Natasja van Hoorn
05-12-2022

“Kunst heeft het buitengewone vermogen weerstand en opstand, protest en hoop uit te drukken. Het is een cruciale toevoeging aan elke welvarende democratie.”

– Deeyah Khan, UNESCO Goodwill Ambassadeur voor artistieke vrijheid en creativiteit.

Voor de 2022 editie van het lichtfestival The Hague Highlights is Justice & Peace een samenwerking aangegaan met Aether & Hemera, de multidisciplinaire kunst- en designstudio van kunstenaars Gloria Ronchi en Claudio Benghi. Samen onderzoeken zij het concept “veilige haven” doormiddel van kunst en het gesproken woord.

Wat is een veilige haven? Wat betekent dit begrip voor ons in Nederland? Hoe ziet dit begrip eruit voor een vluchteling die alles heeft moeten achterlaten? De lichtinstallatie die de Hofvijver in het Haagse centrum zal sieren heeft het doel om reflectie over dit soort vraagstukken te stimuleren, om onze perspectieven te verruimen en onze standpunten in twijfel te trekken.

Woorden

Door middel van hun Samen Hier initiatief probeert Justice & Peace een humaner vluchtelingenbeleid te realiseren. Deze “community sponsorship” beweging betrekt Nederlandse inwoners bij het verwelkomen van nieuwkomers zoals hervestigde vluchtelingen en (jonge) statushouders. Groepen inwoners ondersteunen een nieuwkomer(gezin) in het opbouwen van een nieuw bestaan. Naast een informeel netwerk ondersteunen de groepen ook bij praktische zaken, zoals het oefenen met Nederlands en het vinden van een baan. Op deze manier worden nieuwkomers op een gelijkwaardige manier verwelkomd. Samen Hier is altijd op zoek naar nieuwe manieren om haar visie te verspreiden en een zo groot mogelijke impact te maken.

“We zijn begonnen met een project met mensen met een vluchtachtergrond en Samen Hier deelnemers waarin zij kun verhaal leren vertellen in samenwerking met het storytelling collectief Rose Stories”, zegt Marjolijn Lampe, senior communicatieadviseur van Justice & Peace. Deze verhalen zullen onderdeel uitmaken van het kunstwerk.

Licht

Met hun kunststudio Aether & Hemera maken Gloria en Claudio gebruik van licht en digitale media om openbare kunst te maken die mooi en interactief is, en aanzet tot nadenken over maatschappelijke onderwerpen. Zij willen op een laagdrempelig manier het nadenken en discussiëren over soms moeilijke onderwerpen stimuleren.

Gloria legt uit. “Onze kunst gaat echt over mensen die iets voelen. Wij hopen ideeën over te brengen, niet op een rationele en vergelijkende manier, maar meer op een emotionele manier. Dit is de schoonheid van kunst. Kunst heeft geen uitleg of lange stukken tekst nodig. Ons werk is vaak een lichamelijke ervaring. We nodigen mensen uit om, bijvoorbeeld, door een kunstinstallatie te lopen, er iets mee te doen, om de kleuren te zien. Deze lichamelijke ervaring speelt in op de zintuigen en emoties en is universeel. Het gaat terug naar de essentie van het “mens zijn”, voorbij cultuur en taal, voorbij leeftijd en geslacht.”

Credit: Philip Vile

Woorden en licht

De mogelijkheid tot een combinatie van kunst en activisme (ook wel bekend als “artivism”) ontstond tijdens het plannen voor het The Hague Highlights lichtkunstfestival.

De installatie heet Voyage – Veilige Haven, en is een “flotilla”, een vloot, van bijna honderd grote origamiboten. Gloria en Claudio ontwierpen dit kunstwerk in eerste instantie als reflectie over reizen door tijd en ruimte – het gaat terug naar de tijd waarin wij als kinderen met bootjes speelden in een stroompje, naar het verbeelden van avonturen, en het je afvragen waar de reis je in de toekomst mee naar toe zou nemen.

Van 14 tot en met 18 december 2022, zal Voyage – Veilige Haven gepositioneerd worden in de Haagse Hofvijver, vlak achter de parlementsgebouwen. Via een mobiele website kunnen bezoekers de kleuren en patronen van de boten veranderen en nadenken over de betekenis van te vertrekken, ergens aan te komen, onderweg te zijn, iemand anders te worden, op een andere plek.

Claudio: “Onze boodschap is duidelijk en belangrijk, maar we vertellen mensen niet wat die boodschap zou moeten zijn. Dat geeft hen de mogelijkheid te spelen met ideeën in een open, warme context. We geven bezoekers de mogelijkheid de kans aan te grijpen en zelf keuzes te maken.”

In hun zoektocht naar nieuwe manieren om hun publiek actief te betrekken bij mensenrechten, onderzoekt Justice & Peace steeds meer de kracht van kunst en activisme.

Voor de kunstenaars was de samenwerking met mensenrechtenorganisatie Justice & Peace een logische en welkome stap in hun zoektocht naar manieren om een impact te maken. Deze samenwerking is een mogelijkheid om de grenzen van de rol van openbare kunst te verleggen. Hierdoor kan kunst bijdragen aan gedeelde ervaringen die aanzetten tot reflectie en het ondernemen van actie.

Om Gloria’s en Claudio’s prachtige en gedachten-prikkelende werk te bewonderen, bezoek hun website hier: www.aether-hemera.com

Om de kunstinstallatie te zien en te reflecteren op het concept van veilige havens, bezoek The Hague Highlights van 14 tot en met 18 december in het centrum van Den Haag.

Steun de kunst en initiatieven van Justice & Peace met een donatie en draag bij aan duurzame, rechtvaardige en verwelkomende samenlevingen.